Bog se s nama ne igra skrivača

Proročica Ana je ustrajno tražila Boga u Hramu, ali iznenađenje je bilo u tome da nije ona našla Boga, nego je Bog došao njoj ususret u liku malog Djeteta. Doživjela je Boga kao onoga koji traži čovjeka, koji se ne igra skrivača s nama, nego se gotovo nudi da ga primimo u naručje.

Dođi pred oltar. Isus je uvijek tu.

Proročica Ana ustrajno je tražila Boga u Hramu. Mislim da je to jedna od ključnih stvari koje mi kršćani danas trebamo obnoviti – pohod Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu. Jedan je svećenik rekao: „Utjelovljenje je Božja empatija.“ Toliko svetaca govori o snazi u tom Kruhu Života, a mi kao da nekad to ostavljamo po strani… U redu, neće nas nitko siliti da idemo svaki dan na misu, ali zato definitivno možemo ući u crkvu i pokloniti se Kralju svemira koji prebiva na tom mjestu.

Jedan duhovnik mladih ispričao je jednu zanimljivu priču: „Među mladima s kojima sam radio bila je i neka djevojka. Primijetio sam kako je ta djevojka često odlazila u kapelicu i tamo tiho sjedila pred Presvetim. Jednom sam je zapitao: „Što radiš tako dugo u kapelici?“ Dugo mi nije odgovorila, a onda je rekla: „Ništa.“ Taj me odgovor iznenadio. „Kako ništa“ – pitao sam je – „zar je moguće tako dugo sjediti u kapelici, a da se ništa ne radi?“ „Ništa“ – ponovila je djevojka i dodala: „Ništa ne radim, jednostavno sam tu, kod Isusa.“ Ona je na divan način shvatila važnost adoracije i pohoda.“

Ohrabri se, izađi iz te zone ugodnosti i odluči se na nešto novo. Dođi pred oltar. Pohodi ga često. Isus je uvijek tu.

Sve što izgovaramo u Božjoj prisutnosti, duboko je i osobno.

Kada nam netko danas kaže: „Bog nas uvijek gleda odozgor“ to nekako uvijek dobije negativni predznak u smislu da On jedva čeka kad ćemo pasti u grijeh da nas odmah osudi i kazni. Ali to „Bog nas uvijek prati“ zapravo je pozitivno jer je on Pastir koji pazi, Pastir koji nas čuva i prati da se ne spotaknemo.

Zapitajmo se vjerujemo li iskreno da nas On stalno promatra. Osjećamo li to?
Odgovor ćemo provjeriti tako da si priznamo vjerujemo li da On čuje naše molitve i žrtve koje mu upućujemo u svakodnevnim brigama i situacijama, npr. kad nas boli zub, kada pišemo neki ispit, kada prikazujemo žrtve na neku nakanu i sl. Vjerujem li i osjećam li da me čuo?

Kada u sebi kažemo npr.: „Bože, evo, prikazujem ti svu svoju težinu i napor koji mi donosi ova situacija za obraćenje mog prijatelja s faksa. Gospodine, tako bih željela da te upozna.“ Vjeruješ li da si ga time upravo potresao i da je ta molitva stvarno doprla do njegovih ušiju?

Gledajte, moramo stvarno biti oprezni što i kako molimo jer nam je dano na izbor. Možemo u mnogo riječi izgovoriti i ‘namoliti’ svašta i time ujedno ne izmoliti ništa ili možemo u poznavanju i povjerenju izreći svoj iskreni vapaj i svjedočiti Božjem čudu. Budimo svjesni da je sve što izgovaramo u Božjoj prisutnosti duboko i osobno.

„Bog ne trpi one koji miruju, a predodređeni su za borbu.“

Sv. Terezija Avilska rekla je kako je obeshrabrenost najveća opasnost u duhovnom životu. Usudi se moliti! Post i molitva oslobađaju silu koja je doslovno nevjerojatna. Čuda su moguća! Na koljenima je sve moguće! Našem Bogu pripada sva slava, sva moć i sav blagoslov! Sve mu je podloženo – svaka vlast na nebu i na zemlji! I takav Bog želi biti s nama, želi da mu vjerujemo kada nam kaže da nam je sve predao. Isus kaže: „Sve moje – tvoje je!“ Božja dobrota i providnost toliko su nam blizu… Bl. Alojzije Stepinac rekao je jednu posebno motivirajuću misao: „Bog ne trpi one koji miruju, a predodređeni su za borbu.“

Borite se! Borite se za sebe, za druge, za Božje kraljevstvo! Budite oni koji će se svojim sitnicama svakoga dana nastojati dopasti Bogu u svemu… Isus nas promatra… Ta sam Duh Božji prebiva u nama, njegov smo hram. Meditirajmo nad tom istinom neko vrijeme. Molimo za nemoguće, za velike stvari i velike promjene i spuštajmo već danas komadiće Neba na zemlju!

Božji blagoslov!

Petra Mikulec

POSTANI PARTNER UDRUGE EHO
Kriza vlasti

Kriza vlasti

Prosvjedujem! Jedini sam prosvjednik na ovom prosvjedu pa mogu odlučiti kad, kako i zbog čega želim prosvjedovati. Ovo je najbolji prosvjed na kojem sam bio. Svakako najučinkovitiji.

Tobija

Malo je pravih vođa, onih koji se zaista izgrađuju na Božjoj riječi. Postani jedan od takvih i povedi svoju obitelj, svoj tim ili svoje prijatelje u pravom smjeru, u smjeru na koji te Bog zove.
Detaljnije...

Jakov

Vrijeme koje provedemo u samoći važno je za pripremu za vezu i brak. Dođi i saznaj kako ga najbolje iskoristiti i kako voljeti i poštivati partnera/icu.
Detaljnije...

Jošua

Molitva je najveća snaga svijeta. Kako moliti? Kako čitati Bibliju? Dođi i zajedno ćemo zaroniti u dubine Božjih obećanja.
Detaljnije...

Škola govorništva

Javni nastup važan je u mnogim područjima našeg života, pogotovo ako nas Bog poziva da iskoračimo. Dođi na ovaj program i nauči kako biti dobar govornik.
Detaljnije...

Damask

Ne znaš mnogo o vjeri? Imaš mnogo pitanja u glavi? Kroz program Damask naučit ćeš mnogo toga o vjeri, otkriti novu stranu Boga i ohrabriti se za svjedočenje vjere.
Detaljnije...

Zakej

Program Zakej bavi se proučavanjem biblijskog načina upravljanja novcima.
Saznaj što Biblija govori o financijama i odnosu prema novcu, kako bi postao mudar upravitelj onoga što ti je Bog povjerio.
Detaljnije...

Share This