Božja ljubav ostavlja 99 ovaca zbog jedne izgubljene

Božja logika

Isprva me hvata strah i zabrinutost, ali ubrzo kratkim razmišljanjem zaključujem da je 99 ovaca mnogo više od jedne i da je logično da ovih 99 dovedem kući. Ova jedna će se već snaći. Ili neće. Ma nije ni bitno, 99 je više nego 1. To je moja, ljudska logika.

shutterstock.com

Nedavno sam bila na klanjanju za mlade u Zagrebačkoj katedrali koje se redovito održava svaki prvi četvrtak u mjesecu. Malo je reći da je bilo prekrasno! Puna katedrala mladih željnih Boga, mira i ljubavi, dirljivi nagovori, lijepe pjesme koje odzvanjaju veličanstvenim prostorom, tišina i – On. Tamo u maloj hostiji, naš Bog. Živi Bog koji se raduje kada dođemo pred Njega da Mu se poklonimo. Ne zato što je sebičan i uživa u tome da Njegovi „podanici“ padaju na koljena priznajući da je On najveći, nego zato što jedva čeka da nam da sve što je pripremio za nas! Stvoritelj svemira toliko ljubi stvorenje da zanemaruje svoju veličinu i daje nam se potpuno. Veličanstveno, zar ne?

Tema klanjanja bila je prispodoba o izgubljenom sinu. Toliko puta pročitana i protumačena priča, pomislila sam. Još jednom smo mogli čuti tumačenje koje je otišlo malo dublje u bit same priče, ali u jednom trenutku misli su mi odlutale na jednu drugu priču. Odupirala sam se tomu jer nisam htjela da mi koncentracija ode na nešto drugo, ali shvatila sam da sam tu nemoćna jer nisam svojom voljom odlutala. Ubrzo sam shvatila da je to On. Gospodin mi je u tom trenutku svu pažnju usmjerio na jednu drugu priču – Izgubljena ovca. „Još jedna vrlo poznata priča, čemu ovo?“ – pomislila sam. Ubrzo sam dobila odgovor i napokon sam zaronila malo dublje ispod površine. Dosad sam uvijek gledala na taj događaj s nekim divljenjem jer je Isus otišao po jednu ovcu i ostavio čitavo stado, ali nikad se nisam pitala zašto je to učinio. Bolje rečeno, nikad nisam pitala Njega.

Prvo sam se stavila na Isusovo mjesto (ambiciozno, zar ne?). Nalazim se na paši sa svojih 100 ovaca. Divan je dan, uživamo. Odjednom shvatim da mi jedna nedostaje (ovo se zapravo nikad ne bi dogodilo jer ih vjerojatno ne bih uspjela sve izbrojiti, ali recimo da sam uspjela). Isprva me hvata strah i zabrinutost, ali ubrzo kratkim razmišljanjem zaključujem da je 99 mnogo više od 1 i da je logično da ovih 99 dovedem kući. Ova jedna će se već snaći. Ili neće. Ma nije ni bitno, 99 je više nego 1. To je moja, ljudska logika.

Isus se nalazi na paši sa svojih 100 ovaca. Divan je dan, uživaju. Odjednom shvati da mu jedna nedostaje. Odmah odlučuje da je jedina opcija to da ostavi ovih 99 na okupu i baci se u potragu za ovom nestašnom. Odlazi, traži ju, zabrinut je, ali ustrajan. Napokon, pronašao je, njemu tako vrijednu, stotu ovcu! Presretan, vraća se ostatku stada noseći je na leđima.

U mojoj glavi tisuću upitnika. Po kojoj je to logici pametnije ostaviti 99 ovaca (dakle, cijelo stado, čitavo bogatstvo jednog pastira) zbog jedne jedine?? Samo je jedan odgovor: po Božjoj logici. Božja je logika u isto vrijeme nešto najčudnije i nešto najdivnije.
Netko bi možda mislio da je to vrlo neodgovorno od Isusa – pa ovih 99 je moglo odlutati ili ih je mogao napasti čopor vukova! Bez razmišljanja ću reći da to nije istina! Vidite, Isus poznaje svoje ovce i ovce Njegove slušaju glas Njegov. On točno zna svaku od tih 99 ovaca i zna koliko su bliski i koliko su mu odane. Zna da se one neće odijeliti od njega, da će biti poslušne i držati se zajedno. One, pak, imaju povjerenja u svog Pastira jer ga poznaju i ne boje se da se On neće vratiti; sigurne su u Njegovu zaštitu i vodstvo. To je ujedno i razlog zašto neka od njih nije odustala. Pitanje je sad zašto je ova jedna otišla? Teško je sada govoriti konkretno o ovci kao životinji, ali gledajmo na tu situaciju u kontekstu čovjeka i Boga. Zašto se udaljavamo od Boga? Zašto uopće imamo potrebu otići sami u svijet u kojem nemamo zaštitu našeg nebeskog Oca, u svijet koji je pun zamki i koji mnogo obećaje, a malo daje? Znate zašto? Jer ne poznajemo Boga. Jer ne poznajemo Pastira. Slobodu koju nam je dao često koristimo nepromišljeno i s lošom svrhom. Biti slobodan ne znači činiti što te volja. Nekome možda znači, ali sveti Pavao je rekao da nam je sve dozvoljeno, ali sve nam ne koristi i nije nam na izgradnju. Dakle, neke nam stvari svakako mogu naškoditi. Udaljavanje od Boga može biti potaknuto mnogočime. Stota je ovca možda otišla iz neznanja, nepoznavanja Pastira, bunta, radoznalosti ili nekog petog razloga.
Zapravo, ovdje nije važan stav ovce, kao ni razlozi njezina odlaska i lutanja. Važna je Isusova reakcija na tu situaciju. Isus kreće u potragu za svojom ovcom koja je očito vrijedna traženja iako se nama tako ne čini. Naš bi komentar vjerojatno bio: “Sama je otišla, to je njena odluka. Ako se vrati, dobro, a ako ne, nema veze.“ Hvala Bogu što Bog razmišlja drugačije! Kada se udaljimo, On je tužan, zabrinut, sve će učiniti da nas vrati. Ostavlja svoje vjerne ovce i odlazi po onu koja Ga je iznevjerila, po onu koja Ga ne poznaje, odlazi po onu koja Ga ne ljubi… Takav je naš Bog! Mi Ga ostavimo, On ide za nama. Mi Ga povrijedimo, On prijeđe preko toga i širi svoje ruke da Mu se vratimo. Na naša okrenuta leđa Bog odgovara još jačom ljubavlju. Zanimljiva je ta Božja logika, zar ne?

Slijedi ju!

Iz časopisa Book

Autor

Dorja Šlogar

“Sve mogu u Onome koji me jača!“ (Fil 4,13)

Postani partner!

Komentari

Dnevna čitanja

 • Misao dana – 15. 8. 2018.
  Marija nije mogla znati što će se sve dogoditi, ali odlučila je vjerovati Bogu da On zna najbolje za nju.
 • Misao dana – 13. 8. 2018.
  Koliko god nam neobično zvučalo i izgledalo, to je duhovna stvarnost koja zaista postoji. Ne možemo ju vidjeti, ali za njom bismo trebali čeznuti.

Najnovije

Eho konferencija 2018

Eho konferencija 2018 - Evo, činim nešto novo!

Programi

Škola govorništva

Zakej

Program Zakej bavi se proučavanjem biblijskog načina upravljanja novcima. Saznaj što Biblija govori o financijama i odnosu prema novcu, kako bi postao mudar upravitelj onoga što ti je Bog povjerio. Read More about “Zakej”

Najnovije

Eho konferencija 2018

Eho konferencija 2018 - Evo, činim nešto novo!

Programi

Škola govorništva

Zakej

Program Zakej bavi se proučavanjem biblijskog načina upravljanja novcima. Saznaj što Biblija govori o financijama i odnosu prema novcu, kako bi postao mudar upravitelj onoga što ti je Bog povjerio. Read More about “Zakej”

Dnevna čitanja

 • Misao dana – 15. 8. 2018.
  Marija nije mogla znati što će se sve dogoditi, ali odlučila je vjerovati Bogu da On zna najbolje za nju.
 • Misao dana – 13. 8. 2018.
  Koliko god nam neobično zvučalo i izgledalo, to je duhovna stvarnost koja zaista postoji. Ne možemo ju vidjeti, ali za njom bismo trebali čeznuti.

E-mail:

Adresa:

IBAN:

Share This