Vodstvo Duha Svetog

Darovi Duha Svetog

Drugi dan seminara Vatra teolog Mario Petrović nastavio je govoriti o pomazanju i Duhu Svetome, ali više kroz darove Duha Svetog. Kao što smo već spomenuli, Duh Sveti je onaj koji oživljava, nadahnjuje, donosi neočekivane stvari i osvježava naš život. Ono što se od nas očekuje je čišćenje, rezanje, oblikovanje i dopuštanje Bogu da to učini. Nije lako, ali je oslobađajuće i plodonosno.

shutterstock.com

Temelj svega je ljubav

Bez ljubavi sve je šuplje i nema nikakvog smisla. Nikakav dar Duha Svetoga, nikakva molitva, znanje, bilo što – ništa nema smisla ako nije učinjeno s ljubavlju. Jeste li ikada čitali Pavlov Hvalospjev ljubavi? Ako ne, vrijeme je da zavirite u Poslanicu Korinčanima, 13. poglavlje. Kada ga pročitate, ispitajte se malo. Kakva sam ja u usporedbi s tom ljubavlju? Imam li sve te kvalitete? Ako netko misli da ima i da je savršen, ne mora dalje čitati ovo. Ako ne, eto nam savršenog primjera i poticaja. Naravno da ne možemo u potpunosti sve izvršiti, ali Bog to ni ne traži od nas! On želi da se trudimo, da svim srcem želimo biti bolji i mijenjati se. To nije tako teško, naravno, uz snagu i vodstvo Duha Svetog.

Ako ljubimo Boga, nemamo se što brinuti. A mi vječito živimo u smrtnim strahovima i tjeskobnim brigama! Gdje je tu ljubav prema Bogu i povjerenje u njega? Da, u nama je problem. Isus nije rekao da se ne smijemo brinuti za nešto i biti odgovorni, nije nas uputio da sjednemo u naslonjač i dignemo sve četiri u zrak. Ne, rekao je da ne brinemo TJESKOBNO, a to je nešto sasvim drugo. To je upravo ono što mi svaki dan činimo. Tako gubimo snagu koja nam je dana za danas, jer stalno mislimo na jučer ili sutra, i to negativno. Ljubav budućnost gleda pozitivno, nema crnih i negativnih scenarija! I ne, to nije življenje u ružičastom svijetu, to je sigurnost u Bogu, pouzdanje u njega i otvorenost njegovoj volji.
Kad imamo tu sigurnu ljubav, nije se problem koristiti darovima – volimo kad nam netko iz ljubavi da poklon, rado ćemo se njime služiti, zar ne? Isto je i s Bogom.
Vidite, čovjek koji nema ljubavi je kao automobil bez upravljača. Ljubav usmjerava naš život, ali bez nje ne možemo ništa. Sjetite se, Bog je ljubav. Povežite to dvoje…

Pomazanjem dolaze darovi

Još jedna usporedba: čovjek bez snage i sile Duha Svetog je poput automobila bez motora – takav auto ne ide nigdje! Zato nam i jesu životi „mrtvi“, nemamo motor! Svaki dan trebamo ustati i zamoliti Boga za novu snagu i silu, da nas pokreće kroz dan! Da, trebamo moliti i čitati Bibliju svaki dan! Tijelo hranimo svaki dan, trebali bismo dušu još i više! Nikad nije previše. Naravno da to ne znači da nećemo raditi ništa drugo i da ćemo moliti. Moliti se može i uz rad, neka nam to ne bude izgovor. Ako želiš više snage, moraš i više moliti.
Apostoli su 3 godine bili uz Isusa, a kada je umro, paralizirali su se. Nisu znali što će, a zapravo ga i nisu poznavali jer još nisu imali darove Duha Svetoga. Iz ovoga vidimo da nije dovoljno samo slušati Božju Riječ, ići na misu i izvršavati sve te izvanjske stvari, potrebno je istinsko poznavanje Boga.
Slikovito rečeno, darovi Duha Svetog su kao prijenosnik koji prenosi snagu motora u kotače – ako imamo samo motor i kotače, a nemamo prijenosnik, odnosno darove, opet se ne možemo dobro kretati.

Karizme su DAROVI!

To je milost, Bog ih dijeli kako želi i kome želi. Te darove ne možemo ničime zaslužiti. Nikakve krunice, hodočašća i molitve neće nagnati Boga da nam ih da; to je samo njegova volja. S druge strane, kada dobijemo darove, često ih ne koristimo i tako ne poštujemo Boga! Tko zna kakve sve darove imaš, a stoje zapakirani u kutiji…

U Novom zavjetu možemo vidjeti da je Isus imao mnoge karizme, znao je čak što ljudi oko njega misle – to je bio dar. Apostoli nakon primanja Duha Svetog na Pedesetnicu počinju svoje darove koristiti – u Isusovo ime ozdravljaju, propovijedaju i slično. Oni istinski vjeruju, primaju darove i koriste ih. To nije nešto što se dogodilo prije 2000 godina i stalo. To je nešto što je i nama dostupno. Trebamo poznavati Božju Riječ jer su u njoj opisane brojne karizme i njihovo ispravno korištenje. Imamo mnoga svjedočanstva koja mogu povećati našu vjeru; bez vjere ne možemo primiti dar i on ne može funkcionirati u nama. Druga strana se stalno bori protiv toga i sumnja često potkopava našu vjeru, ali nekad je dovoljno samo uključiti i zdravi razum kada želimo razlučiti je li dar od Boga.

Neznanje je najopasnije!

Neznanje i nedostatak pouke također sprječavaju karizme i darove. Kako ćemo napredovat ako ne znamo što se od nas očekuje, što nam je sve darovano i kako da to koristimo? Duhovno štivo, ponajprije Biblija, osobna molitva, osluškivanje Božje riječi, edukacije, razgovor sa svećenikom, sve je to itekako važno!
S druge strane, ne smijemo se umisliti i uzoholiti. Ako mislimo da smo duhovno narasli, to je loše, to je zamka u koju je lako upasti. Stalno moramo imati želju za rastom i napretkom, moramo se dalje educirati, čeznuti za više…

Darovi su neopozivi, baš kao i poziv koji nam je upućen. Kada se jednom dogodi, nema natrag. Naravno, kod Boga nema „moraš“. On nas poziva i daje nam da sami odlučimo, daje nam mir i sigurnost. Ako odbijemo poziv, on i dalje stoji. Bog čeka da se predomislimo i krenemo. Kad odbijamo darove, počinjemo odumirati, baš kao i kad ne koristimo mišiće – oni atrofiraju. Darovi su naš alat za pomoć ljudima oko nas. Kako možemo pomoći nekome bez potrebnog alata? Ili ne možemo, ili je posao odrađen traljavo.
Težimo, stoga, za duhovnim darovima! Ne služe samo nama, služe na dobrobit čitave zajednice. Moramo znati da smo ljubljena djeca Božja, njegovi odabranici. Oslonimo se na Sveto Pismo koje je prepuno vječnih obećanja i budimo otvoreni za Duha Svetoga koji će nas onda sigurno iznenaditi na najneočekivaniji i najbolji način!

Dorja Turk, prema predavanju Maria Petrovića

Autor

Dorja Šlogar

“Sve mogu u Onome koji me jača!“ (Fil 4,13)

Postani partner!

Komentari

Dnevna čitanja

 • Misao dana – 15. 8. 2018.
  Marija nije mogla znati što će se sve dogoditi, ali odlučila je vjerovati Bogu da On zna najbolje za nju.
 • Misao dana – 13. 8. 2018.
  Koliko god nam neobično zvučalo i izgledalo, to je duhovna stvarnost koja zaista postoji. Ne možemo ju vidjeti, ali za njom bismo trebali čeznuti.

Najnovije

Eho konferencija 2018

Eho konferencija 2018 - Evo, činim nešto novo!

Programi

Škola govorništva

Zakej

Program Zakej bavi se proučavanjem biblijskog načina upravljanja novcima. Saznaj što Biblija govori o financijama i odnosu prema novcu, kako bi postao mudar upravitelj onoga što ti je Bog povjerio. Read More about “Zakej”

Najnovije

Eho konferencija 2018

Eho konferencija 2018 - Evo, činim nešto novo!

Programi

Škola govorništva

Zakej

Program Zakej bavi se proučavanjem biblijskog načina upravljanja novcima. Saznaj što Biblija govori o financijama i odnosu prema novcu, kako bi postao mudar upravitelj onoga što ti je Bog povjerio. Read More about “Zakej”

Dnevna čitanja

 • Misao dana – 15. 8. 2018.
  Marija nije mogla znati što će se sve dogoditi, ali odlučila je vjerovati Bogu da On zna najbolje za nju.
 • Misao dana – 13. 8. 2018.
  Koliko god nam neobično zvučalo i izgledalo, to je duhovna stvarnost koja zaista postoji. Ne možemo ju vidjeti, ali za njom bismo trebali čeznuti.

E-mail:

Adresa:

IBAN:

Share This