Mi kršćani trebali bismo biti rješenje za ovaj svijet

Djelovanje u Duhu

Kada Duha Svetoga zovemo u život, zapravo ga zovemo da vlada, ali onda se tako i moramo ponašati. Ako činimo po tijelu, imat ćemo plodove tijela. Ako činimo po Duhu, imat ćemo plodove Duha. Duhovna zrelost se ne mjeri po godinama, nego po plodovima.

shutterstock.com

Ekspres rješenja

Što je plod? Nešto što uberemo na drvetu, zar ne? Prije berbe ima mnogo posla – sadnja, zalijevanje, briga oko voćke. Tako je i s plodovima Duha. Oni dolaze baš tako kako im i ime govori – kao plodovi, dakle rezultat nečega.
Često očekujemo da ćemo na nekom molitvenom susretu izaći na molitvu, netko će se pomoliti npr. za mir u našoj obitelji i to će biti riješeno, mi ne moramo sudjelovati u tome. To, naravno, nije tako. Ono što dobijemo u molitvi dođe na test, ne možemo ne sudjelovati u tome. Moramo biti aktivni i truditi se. Aktivno se svađamo, aktivno tražimo svoje, aktivno se suprotstavljamo, a kada se radi o aktivnosti po Duhu, tu smo slabi. Nemojmo tražiti i od Boga očekivati takva brzinska rješenja, jer ako se i dogode, to će biti samo površinski i trenutni rezultati.

Postoje trenuci u kojima biramo kako ćemo se ponašati – hoćemo li se voditi tijelom ili Duhom. Možemo tražiti izgovore u prošlosti, u povijesti naših obitelji, u našim ranama i slabostima, ali zar to nije slabo? Mi biramo! Ja mogu izabrati hoću li stati kad se s nekim svađam, hoću li se voditi tijelom ili Duhom, hoću li se smiriti ili još više potpaliti vatru svađe.

Uvijek biraj ljubav!

Suprotnost srdžbi, ljutnji i svadljivosti je LJUBAV. Kada se s nekim posvađamo, moramo moliti za njega. Ali ne na nečin da molimo Boga da toj osobi pokaže da je u krivu, nego trebamo zahvaljivati za sve dobro što je u toj osobi, za njezin život. Moramo si posvijestiti sve dobre strane koja ta osoba ima. U tim trenucima naš ponos umire i otvaramo se Božjoj ljubavi. Čak i tada se može dogoditi da se ne otvorimo u potpunosti i da je u nama još uvijek ta srdžba i svadljivost. Možemo nastaviti moliti, čitati Božju riječ ili nešto treće, ali i dalje stoji težina u nama. Tada se trebamo ispričati za svoj dio iako smo u pravu. Da, iako si 10 % kriv, priznaj taj dio, ispričaj se i pohvali tu osobu za ono što je dobro u njoj. Jedno je prihvatiti nečiju ispriku, a drugo je izmiriti se. Čak i ako nam se ta osoba ne ispriča za svoj dio koji je realno veći, trebamo gledati na onaj dio koji smo mi napravili i ne vraćati se više na to. To je djelovanje po Duhu. Tada dolaze mir i ljubav iako druga osoba nije napravila svoj dio…
Kada odustanemo od svog prava, kao što je u ovom primjeru naše pravo da nam se netko ispriča, od Boga dobijemo mnogo više! Ali ako se grčevito držimo svojeg prava, blokiramo Božje blagoslove i okrećemo se ogorčenosti.

Što je tvoj „Jišmael“?

Čak se i Abraham zaletio u djelovanju po tijelu. Imao je sina Jišmaela koji nije bio Božje obećanje. Bog je obećao Izaka, kojeg će dobiti sa Sarom! Ali Abraham je pokleknuo svom tijelu dok je čekao na Izaka i dobio je Jišmaela koji je donio razdor. Primijetite da to nije zaustavilo Božje obećanje! Bog je ipak ostao vjeran svome obećanju, ali je Abraham zbog neposluha morao proći kroz životnu školu… Gdje smo mi pokleknuli i bili nestrpljivi? Kada nismo vjerovali Bogu i bili otvoreni za njegov način i njegovu volju nego smo svojevoljno krenuli u nešto i tek kasnije shvatili da je bilo pametnije čekati?

Nema napretka bez promjene…

Kada Duha Svetoga zovemo u život, zapravo ga zovemo da vlada, ali onda se tako i moramo ponašati. Ako činimo po tijelu, imat ćemo plodove tijela. Ako činimo po Duhu, imat ćemo plodove Duha. Duhovna zrelost se ne mjeri po godinama, nego po plodovima. Josip Egipatski je bio jako mlad, ali je imao mnogo plodova i bio je vrlo zreo, koristio je darove koje je imao.
Darove možemo izgraditi, ali ih našim karakterom možemo i uništiti! Kako možemo moliti Boga za neke darove, a ne želimo se mijenjati? Kako možemo moliti Boga za slobodu od materijalizma, a nismo spremni dati više novaca, ne želimo se odvojiti od toga? Kako da očekujemo Božju providnost ako nismo spremni nekad MI biti providnost za nekoga? Kako očekujem oproštenje ako ja nisam spremna oprostiti? Kad previše mislimo na sebe, ne možemo se otvoriti drugome, a onda se ne možemo otvoriti ni Bogu i promjeni koju želi donijeti u naš život. Svaki put ispovijedamo iste grijehe, možda već godinama! Gdje je promjena za koju molimo? Molimo, nismo spremni primiti, a onda se žalimo da nas Bog ne čuje i ne voli.

Mi kršćani trebali bismo biti rješenje za ovaj svijet. Dakle, ne samo na danje svjetlo donositi probleme i govoriti ljudima što krivo rade, nego ih i uputiti u promjenu, u bolji život. Da bismo to mogli, potrebni su nam darovi Duha Svetoga, ali ne samo darovi, nego i plodovi koji dolaze kada djelujemo po Duhu i kada se mijenjamo.

Promjena je teška i od nje bježimo. Zato često i molimo za neke druge stvari, npr. financije. Ali što onda? Dobit ćemo tisuću kuna i nastaviti se svađati, biti mrzovoljni i ogorčeni. Je li nam to cilj? Ne! Istinska promjena je cilj, a po njoj onda dolazi i sve ostalo.

Ništa nije nemoguće, samo ustraj do kraja!

Isus od nas traži da ljubimo svoje neprijatelje i molimo za one koji nas progone. Nemoguće? Po tijelu da, ali po Duhu ne! Zato nam je potreban Duh Sveti.
Sve što je Isus činio, bila je volja Božja. I bilo je dobro. Na to smo i mi pozvani! Kako da to ostvarimo kad nismo savršeni kao Isus? Po Duhu Svetome! Isus je poslao svoga Duha da nas vodi i da po njemu činimo velika djela, da se očituje Božja snaga u našoj slabosti.

Možemo moliti za obitelj danonoćno i poškropiti svaki dio kuće svetom vodom, ali uzalud nam ako svakodnevno kroz usta i srce puštamo đavla da remeti sve…
Odreknimo se svoje ogorčenosti i svadljivosti kako bismo dobili mir! Oduprimo se grešnim porivima kako bismo uživali plodove! Borimo se protiv grijeha do krvi, to je jedini način!
Da bismo vidjeli plodove Duha Svetoga, potreban nam je karakter! Izgradimo ga!

Dorja Turk, prema predavanju Marka Matijaševića

Autor

Dorja Šlogar

“Sve mogu u Onome koji me jača!“ (Fil 4,13)

Postani partner!

Komentari

Dnevna čitanja

 • Misao dana – 15. 8. 2018.
  Marija nije mogla znati što će se sve dogoditi, ali odlučila je vjerovati Bogu da On zna najbolje za nju.
 • Misao dana – 13. 8. 2018.
  Koliko god nam neobično zvučalo i izgledalo, to je duhovna stvarnost koja zaista postoji. Ne možemo ju vidjeti, ali za njom bismo trebali čeznuti.

Najnovije

Eho konferencija 2018

Eho konferencija 2018 - Evo, činim nešto novo!

Programi

Škola govorništva

Zakej

Program Zakej bavi se proučavanjem biblijskog načina upravljanja novcima. Saznaj što Biblija govori o financijama i odnosu prema novcu, kako bi postao mudar upravitelj onoga što ti je Bog povjerio. Read More about “Zakej”

Najnovije

Eho konferencija 2018

Eho konferencija 2018 - Evo, činim nešto novo!

Programi

Škola govorništva

Zakej

Program Zakej bavi se proučavanjem biblijskog načina upravljanja novcima. Saznaj što Biblija govori o financijama i odnosu prema novcu, kako bi postao mudar upravitelj onoga što ti je Bog povjerio. Read More about “Zakej”

Dnevna čitanja

 • Misao dana – 15. 8. 2018.
  Marija nije mogla znati što će se sve dogoditi, ali odlučila je vjerovati Bogu da On zna najbolje za nju.
 • Misao dana – 13. 8. 2018.
  Koliko god nam neobično zvučalo i izgledalo, to je duhovna stvarnost koja zaista postoji. Ne možemo ju vidjeti, ali za njom bismo trebali čeznuti.

E-mail:

Adresa:

IBAN:

Share This