Čuvaj svoje oči!

Iz jednog pogleda

Ovo nije članak u kojem ćemo analizirati tekstove Massimovih pjesama niti pokušati prizvati tugaljive melose u vaše umove. Ovo je članak koji govori o stvarnoj opasnosti koja se može roditi iz jednog pogleda, ili točnije, zbog jednog pogleda.

shutterstock.com

Smrtonosni pogled

Još u starom zavjetu vidimo koliko je najveće Božje heroje mogao stajati jedan krivi pogled. Razmotrit ćemo primjer velikoga kralja Davida koji je poznat kao čovjek po Božjem srcu. U 11. poglavlju Druge knjige o Samuelu čitamo o poznatom Davidovu grijehu, preljubu s Bat-Šebom, ženom Urije Hetita. Pripovijest ide ovako: „Opazi s krova ženu gdje se kupa.“ (drugi redak), „David se propita za tu ženu“ (treći redak) i „posla glasnika da je dovedu k njemu“ te „leže on s njom“ (četvrti redak). Ako čitamo cijelu pripovijest o Davidu i ovom događaju (Preporučam!) vidjet ćemo da ga je taj pogled koštao jednog od najboljih vojnika (Bat-Šebinog muža) kao i onih koji su poginuli kako njegova smrt ne bi bila toliko očita. I dijete koje je začeto u tome preljubu moralo je umrijeti, razoren je sretan brak i nedužni životi. Zbog jednog pogleda.

Pogledati / vidjeti

Glagol pogledati (a onda i riječ pogled) svakako treba razlikovati od glagola vidjeti. U Mt 5, 28 Isus kaže: „A ja vam kažem: Tko god s požudom pogleda ženu, već je s njome učinio preljub u srcu.“ Naravno da je Isus svjestan činjenice da je svijet prepun zgodnih žena i da će svaki muškarac za života morati vidjeti najmanje jednu. No, vidjeti ženu i pogledati je nikako nije isto. Vidjeti nešto što nas navodi na grijeh, pa čak i pomisliti takvo što, nije samo po sebi loše, već sasvim normalno za palu ljudsku narav. Ali zadržati se u toj grešnoj misli niti je normalno niti prihvatljivo, već je početak požude i grijeha. Vidjeti nešto što nam je zabranjeno i zadržati svoj pogled (gledati, pogledati) na tome već je grijeh, jednako kao i nastaviti razmišljati o tome i u glavi stvarati slike (zapravo, to također znači gledati ili pogledati).

Opasnosti zabranjenog pogleda

Možda se pitate zašto bi taj obični pogled bio tako opasan? Nije li sve stvar vlastite samokontrole?
Ne, stvar je našega mozga i načina na koji on funkcionira. Kada zamišljamo (mentalno vizualiziramo, tj. gledamo) određene stvari, one postaju i naša fizička stvarnost. U koliko kratkom ili dugom roku će se to dogoditi stvar je samo vremena i intenziteta kojim ćemo gledati. David najprije nije činio ništa objektivno pogrešno. Samo je gledao. Zatim je otišao korak dalje i samo se raspitao tko je ta žena. No, jednom kada damo maha svojim strastima, teško ćemo ih više moći zaustaviti. David je tako poslao glasnike po Bat-Šebu i s njom učinio preljub, premda je poznavao njezina muža. Kada je ona zatrudnjela, njezinu mužu Uriji Hetitu pokušao je podvaliti dijete, no taj je čovjek bio tako pošten da nije htio spavati sa svojom ženom dok njegovi suborci ginu na bojištu. David zatim gubi razum i zapovijeda da Uriju pošalju u prve bojne redove s još nekolicinom vrsnih vojnika te oni pogibaju zbog Davidova grijeha, zbog jednog pogrešnog pogleda.

Čuvaj svoje oči

To je jedna od najvećih pošasti današnjice – uprljani pogled. Mediji nam na pladnju serviraju najrazličitije gadosti prikazujući ih normalnima i modernima, a mi ih gledajući primamo i mislimo da je to samo pogled. No, što više gledamo, to nam to što gledamo postaje normalnije i počinjemo vjerovati u to te se tako i ponašati. To je razlog što se u našim glavama rađaju pogrešne koncepcije i idealističko shvaćanje braka, rastava se počinje tumačiti kao najnormalnije rješenje ako ‘ne ide’, zato su nam normalni homoseksualni brakovi, ‘pravo’ na abortus i sve ostale aktualne teme koje se kose s Božjim zapovijedima. Bog nas upozorava da pazimo što gledamo i čime se punimo jer će o tome ovisiti hoćemo li imati blagoslov ili prokletstvo: „A svrh svega, čuvaj svoje srce, jer iz njega izvire život.“ (Izr 4, 23) i „Ta iz obilja srca usta govore!“ (Mt 12, 34) Dakle, ono što gledamo postaje ono što mislimo; ono što mislimo postaje ono što govorimo; ono što govorimo postaje ono što činimo. Naučimo to iz Davidova primjera, na tuđim greškama, kako zbog jednog pogleda ne bismo izgubili brojne blagoslove.

Besposlen um – đavolje igralište

Kako se zaštititi od pogrešnog pogleda? Jednako kao što se trebao zaštiti David. Pročitajmo još jednom prva dva retka 11. poglavlja Druge knjige o Samuelu: „U početku sljedeće godine, u doba kad kraljevi izlaze u rat, posla David Joaba i s njim svoje ljude i svega Izraela: oni pobiše Amonce i podsjedoše Rabu. A David osta u Jeruzalemu. A jednoga dana predvečer usta David sa svoje postelje i prošeta se po krovu svoje palače.“ Ključna stvar zbog koje je David pao u ovaj grijeh bila je njegova nemarnost i lijenost. Nije obavio svoju dužnost odlaska u rat koju su kraljevi tada običavali činiti, nego je ostao u palači kada su kod kuće ostajali samo starci, žene i djeca. Vodio je lagodan život što vidimo iz toga što je tek predvečer ustao iz postelje prošetati, do tada se izležavao i besposličario dok je njegova vojska ginula za kralja i kraljevstvo. Toliko je utonuo u zadovoljavanje svojih požuda da mu sve žene koje je imao na dvoru nisu bile dovoljne te je nakraju uzeo i tuđu i ogriješio se pred Bogom.
Nemojmo učiniti istu grešku kao David da ne bismo morali ispaštati kao on! Narodna izreka kaže da je besposlen um đavolje igralište. Kada nam je dosadno, nemojmo se samo zavaliti pred televiziju i trpati se smećem. Osmislimo način da nam svaki dan bude produktivan, a u svome umu ne ostavljajmo prostora za pogrešne misli i poglede. Punimo se Božjom riječju (razmišljajući i meditirajući nad njom, tj. promatrajući biblijske događaje o kojima čitamo) i učinimo svoj život blagoslovljenim! Učinimo đavolje igralište Božjim pobjedničkim terenom! 🙂

Iz časopisa Book

Autor

Mirjana

"Sva radost tvoja neka bude Jahve: on će ispuniti želje tvoga srca! " (Ps 37,4)

Postani partner!

Komentari

Dnevna čitanja

 • Misao dana – 15. 8. 2018.
  Marija nije mogla znati što će se sve dogoditi, ali odlučila je vjerovati Bogu da On zna najbolje za nju.
 • Misao dana – 13. 8. 2018.
  Koliko god nam neobično zvučalo i izgledalo, to je duhovna stvarnost koja zaista postoji. Ne možemo ju vidjeti, ali za njom bismo trebali čeznuti.

Najnovije

Eho konferencija 2018

Eho konferencija 2018 - Evo, činim nešto novo!

Programi

Škola govorništva

Zakej

Program Zakej bavi se proučavanjem biblijskog načina upravljanja novcima. Saznaj što Biblija govori o financijama i odnosu prema novcu, kako bi postao mudar upravitelj onoga što ti je Bog povjerio. Read More about “Zakej”

Najnovije

Eho konferencija 2018

Eho konferencija 2018 - Evo, činim nešto novo!

Programi

Škola govorništva

Zakej

Program Zakej bavi se proučavanjem biblijskog načina upravljanja novcima. Saznaj što Biblija govori o financijama i odnosu prema novcu, kako bi postao mudar upravitelj onoga što ti je Bog povjerio. Read More about “Zakej”

Dnevna čitanja

 • Misao dana – 15. 8. 2018.
  Marija nije mogla znati što će se sve dogoditi, ali odlučila je vjerovati Bogu da On zna najbolje za nju.
 • Misao dana – 13. 8. 2018.
  Koliko god nam neobično zvučalo i izgledalo, to je duhovna stvarnost koja zaista postoji. Ne možemo ju vidjeti, ali za njom bismo trebali čeznuti.

E-mail:

Adresa:

IBAN:

Share This