Možda zvuči čudno, ali čak i iz jeseni možemo mnogo toga naučiti

Jesen – obično godišnje doba, a zapravo učiteljica života.

Iako se njegove grane kreću u smjeru vjetra, a ponekad se neka i odlomi, to deblo, ako ima dobar korijen, ima osiguran život. Ostat će tamo gdje je postavljeno, i kad se oporavi od gubitka, pružit će nove mladice i nadoknaditi ono izgubljeno.

shutterstock.com

Neki dan u šetnji me pogodio jedan suhi list. Dodatno mi je posvijestio da je već duboka jesen. Za mene to baš i nije posebno lijepo doba godine. Završilo je vrijeme ljetnih toplina, druženja, izleta… Lišće opada i sve postaje nekako tmurnije. Ne samo priroda, već i ljudi. Svi padnu u neku depresiju. Netko zato što se nakon godišnjih odmora vratio na posao i pred njim je duga radna godina, a netko opet jer je počela nova godina fakulteta/škole. To me dalo na razmišljanje o jeseni…

I nakon tog razmišljanja, zavolio sam jesen.

Ne jesen kao godišnje doba, već jesen kao trenutke u životu. Možda ne razumijete, ali usporedio sam jesen s onim dijelovima života kada je sve sivo, kad nam se čini da sve umire i kad je noć sve duža i duža. Mnogo je takvih dijelova života. Svi se bojimo njihova dolaska, i kada dođu, Boga molimo da što prije prođu. Nažalost, kad takva vremena dođu, ne primjećujemo ono što oni donose i tako samo prođemo kroz taj dio života bez da iz njega išta naučimo i tako obogatimo ono što dolazi nakon toga. Možda zvuči čudno, ali čak i iz jeseni možemo mnogo toga naučiti.

Gledajmo jesen, godišnje i životno doba, kao životnu školu.

Nešto mora umrijeti da bi se rodilo nešto ljepše; nije uvijek sve onako kako izgleda. Kad zapuše hladan vjetar, on otpuhuje lišće i stablo gubi svoj dosadašnji sjaj. Više mu se nemamo zašto diviti jer je postalo golo i pomalo jadno jer ne daje znakove života. Nema mladica, nekog znaka da je živo. Kreće se amo-tamo kako ga god vjetar zanese. Ono jedino što postaje snaga golog debla u jeseni jest njegov korijen. On ga drži čvrsto u zemlji. Iako se njegove grane kreću u smjeru vjetra, a ponekad se neka i odlomi, to deblo, ako ima dobar korijen, ima osiguran život. Ostat će tamo gdje je postavljeno, i kad se oporavi od gubitka, pružit će nove mladice i nadoknaditi ono izgubljeno.

Nije li tako i s nama?

Ne ogole li i nas ponekad životni vjetrovi? Ne ostave li nas onako pomalo i jadne, gotovo mrtve? Ne krenu li i naši udovi u smjeru vjetra koji nas žele istrgnuti iz nas samih? Ne sagriješimo li i mi nekad uslijed jakog naleta olujnog vjetra bluda, psovke, drskosti, oholosti…? Obično se pod snagom vjetra grana lomi počevši od one najmanje, sve dok ne ostane goli panj. Tako je i s nama. Vjetar nas lomi malo po malo. Najprije grančicu mašte, zatim grančicu pogleda, zatim grančicu misli, a onda i cijelu granu – djelo.

Ponekad doista ne želimo griješiti, ali opet to učinimo.

To je zato što smo neke grančice smatrali nevažnima jer su malene. U životu je za bolji urod važna svaka, pa i ona najmanja, grana. Zato čuvajmo svoj pogled, svoju maštu i svoje misli, da ne bismo došli do grešnih djela. Znajmo da i iza loma najmanje grančice ostaje rana! Stoga se potrudimo da se, kad navali vjetar, ne odričemo svojih najmanjih grana. Ako mislimo da je to „samo“ pogled i „samo“ uživajuća misao, time pristajemo na zlo i otvaramo mu vrata. Time smo već slomili jednu grančicu i zlo je već jedan korak bliže da nas polomi. Ipak, slabi smo i grešni i često ne pazimo dovoljno pa ostanemo kao golo drvo.

Tada je važno ono što nitko ne vidi, a to je vjera.

Ona će nam dati novu priliku i ona će biti razlog zašto će, kad za to dođe vrijeme, iz svake naše rane izrasti mladica. Zato trebamo poraditi na korijenu! Što je korijen dublji i jači, bit ćemo viši. Biti viši je i blagoslov i prokletstvo jer tko je viši, bliži je nebu, ali i izloženiji olujnim vjetrovima. Zato je važan korijen. Što je dublji i čvršći, to smo sigurniji. Trebamo rasti, a najviše u ljubavi.

Zato, volimo jesen!

Ne zbog sivila i smrti, već zbog slasnog i svakovrsnog ploda što ga ona donosi. Možemo mi „mrziti“ jesen koliko hoćemo, ali znamo da ona nosi plodove od kojih živimo i dok traju ostala godišnja doba. I Krist je prošao kroz tmurnu jesen i bio je izložen uraganskim vjetrovima, ali je nju gledao kao život. Gledajmo i mi jesen kao nešto dobro. U tome će nam pomoći i činjenica da bez jeseni ne bi bilo ni zime ni proljeća. Jesen nam ponavlja riječi: “Evo, sve novo činim!” Krist je u tami i oluji učinio sve novo. I zato nas jesen zapravo samo želi podsjetiti na ono važno, a to je korijen našeg života – naša vjera.

Nije važno ono vidljivo, već ono skriveno oku.

Cvijet je lijep, ali u jesen umire jer nema čvrst korijen. Poradimo na svom korijenu – svojoj vjeri – jer se po njoj spašavamo. Zato, hvala ti, Bože, za jesen sivu i njezine plodove! Hvala ti, sunce, što ne zalaziš ni dok je jesen, jer bi bez tebe vjetrovi bili još hladniji, noći duže i život nemoguć. I ti zahvali za Sunce i jesen jer je ona prvi korak do dana kad ćeš se poput Zaručnice zabijeliti u cvatu najljepše procvjetalog cvijeta. Vidiš da nije sve tako crno.
Osmijeh na lice! Narode tmurna lica, skini crninu jer ti Krist pripravi bjelinu! Možda sada ideš životom plačući i noseći sjeme sjetveno, ali vjeruj mi, vraćat ćeš se pjevajući noseći snoplje svoje.

Napisao: Domagoj Milanović

Autor

Dorja Šlogar

“Sve mogu u Onome koji me jača!“ (Fil 4,13)

Postani partner!

Komentari

Dnevna čitanja

 • Misao dana – 15. 8. 2018.
  Marija nije mogla znati što će se sve dogoditi, ali odlučila je vjerovati Bogu da On zna najbolje za nju.
 • Misao dana – 13. 8. 2018.
  Koliko god nam neobično zvučalo i izgledalo, to je duhovna stvarnost koja zaista postoji. Ne možemo ju vidjeti, ali za njom bismo trebali čeznuti.

Najnovije

Eho konferencija 2018

Eho konferencija 2018 - Evo, činim nešto novo!

Programi

Škola govorništva

Zakej

Program Zakej bavi se proučavanjem biblijskog načina upravljanja novcima. Saznaj što Biblija govori o financijama i odnosu prema novcu, kako bi postao mudar upravitelj onoga što ti je Bog povjerio. Read More about “Zakej”

Najnovije

Eho konferencija 2018

Eho konferencija 2018 - Evo, činim nešto novo!

Programi

Škola govorništva

Zakej

Program Zakej bavi se proučavanjem biblijskog načina upravljanja novcima. Saznaj što Biblija govori o financijama i odnosu prema novcu, kako bi postao mudar upravitelj onoga što ti je Bog povjerio. Read More about “Zakej”

Dnevna čitanja

 • Misao dana – 15. 8. 2018.
  Marija nije mogla znati što će se sve dogoditi, ali odlučila je vjerovati Bogu da On zna najbolje za nju.
 • Misao dana – 13. 8. 2018.
  Koliko god nam neobično zvučalo i izgledalo, to je duhovna stvarnost koja zaista postoji. Ne možemo ju vidjeti, ali za njom bismo trebali čeznuti.

E-mail:

Adresa:

IBAN:

Share This