Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu!

Klanjanje pred Presvetim – “Krist, nada naša”

 shutterstock.com

Evo me

Gospodine, evo me večeras ovdje pred tobom. Evo me, moj dobri Isuse, da ti se poklonim u tišini i poniznosti svoga srca. Ovdje, pred otajstvom tvoje ljubavi, ostajem bez riječi. Tajna tvoje prisutnosti u bijeloj hostiji, u malenome kruhu osvaja moje srce. Sada shvaćam da samo ti možeš ispuniti sve moje čežnje, sve moje praznine kojih se nekada i sama bojim. Hvala ti što te mogu pronaći u ovom sakramentu ljubavi. Hvala ti što si htio ostati sa mnom zauvijek. Želim postati svjesna da sada stojim pred tvojim svetim licem punim razumijevanja i ljubavi. Zato ovog trenutka ne želim samo razmišljati o tebi niti te želim moliti za rješenje svih svojih problema. Želim jednostavno biti ovdje s tobom.

Ne dopusti, Gospodine, da te ne susretnem ove večeri. Ne dopusti da moje srce ostane prazno i da me ovaj susret nimalo ne promijeni. Otvori moje srce da može primiti tvoje riječi kao plodna zemlja koja je donijela stostruki rod. Progovori mojim dubinama koje su samo tebi znane. Neka me tvoje riječi probude. Neka one u meni zapale iskru nove nade, nade koja će oživjeti svaki dio u meni koji je potreban uskrsnuća. Želim te sada prepoznati kao učenici u lomljenju kruha i kada si im govorio. Želim te promatrati srcem kojemu je tvoj pogled dovoljan.

Dubine

Isuse, molim te za povjerenje u tvoju svetu volju. Molim te za povjerenje onome tko ti jesi. Molim za povjerenje u tvoju ljubav i prihvaćanje. Jedino ću ti se onda moći iskreno obraćati, bez pretvaranja, i slobodna srca. Sada, Gospodine, ne mogu ponizno stajati pred tvojim licem, a da ti ne priznam svoje slabosti i sumnje. Priznajem da vrlo lako izgubim tvoj mir, tvoju nadu i radost. Vrlo lako predam svoj pogled valovima, umjesto da ga ustrajno zadržim na tebi. Želim se zato sada zagledati u tebe.

*kratka pauza

Promatram te. Hvala ti što u ovome trenutku mogu osjetiti tvoj pogled na sebi. Obasjaj me Gospodine svojim licem. Želim moliti zajedno s psalmistom: „Moje mi srce govori, traži lice Njegovo. Da, lice tvoje, Gospodine, ja tražim! Ne skrivaj lica svoga od mene!“ Neka tvoj pogled očisti moj pogled da mogu vidjeti sebe onako kako me ti vidiš. Oče, makni ljuske s mojih očiju. Daj da one gledaju drugačije, daj da vide izlaz i rješenje kada nitko drugi ne vidi, kada i sama mislim da je sve izgubljeno. Gospodine, učvrsti me u nadi. To je moj večerašnji vapaj pred tobom. Isuse, učvrsti u nadi svako srce koje ovdje pred tobom stoji.

Iz Prve Petrove poslanice (1 Pet 1, 3-9)
Blagoslovljen Bog i Otac Gospodina našega Isusa Krista koji nas po velikom milosrđu svojemu uskrsnućem Isusa Krista od mrtvih nanovo rodi za životnu nadu, za baštinu neraspadljivu, neokaljanu i neuvelu, pohranjenu na nebesima za vas, vas koje snaga Božja po vjeri čuva za spasenje, spremno da se objavi u posljednje vrijeme. Zbog toga se radujte, makar se sada možda trebalo malo i žalostiti zbog različitih kušnja: da prokušanost vaše vjere – dragocjenija od propadljivog zlata, koje se ipak u vatri kuša – stekne hvalu, slavu i čast o Objavljenju Isusa Krista. Njega vi ljûbite iako ga ne vidjeste; u njega, iako ga još ne gledate, vjerujete te klikćete od radosti neizrecive i proslavljene što postigoste svrhu svoje vjere: spasenje duša.

Isuse, želim danas napokon shvatiti kako moja vjera u tebe može pobijediti sve. Daj da postanem svjesna kako sam samim krštenjem već ušla u baštinu tvoje nade, nade koja ne postiđuje, nade iznad svake nade. Daj da u meni uskrsne moja vjera, nada i moja ljubav! Ne dopusti da potonem u beznađe i da me pobijede negativni osjećaji koje si ti pobijedio svojim slavnim uskrsnućem. Hvala ti što ni smrt nije bila prepreka tvome zajedništvu sa mnom. Ništa nije moglo stati na put moga vječnog spasenja. Tvoja Ljubav prema meni bila je jača i od smrti. Obnovi Isuse, moje pouzdanje u tu uskrslu Ljubav koja mi je darovala vječnu radost.

Agnus Dei

Iz evanđelja po Luki (Lk 24, 36 – 44)
Dok su oni o tom razgovarali, stane Isus posred njih i reče im: »Mir vama!« Oni, zbunjeni i prestrašeni, pomisliše da vide duha. Reče im Isus: »Zašto se prepadoste? Zašto vam sumnje obuzimaju srce? Pogledajte ruke moje i noge! Ta ja sam! Opipajte me i vidite jer duh tijela ni kostiju nema kao što vidite da ja imam.« Rekavši to, pokaza im ruke i noge. I dok oni od radosti još nisu vjerovali, nego se čudom čudili, on im reče: »Imate li ovdje što za jelo?« Oni mu pruže komad pečene ribe. On uzme i pred njima pojede.
Nato im reče: »To je ono što sam vam govorio dok sam još bio s vama: treba da se ispuni sve što je u Mojsijevu Zakonu, u Prorocima i Psalmima o meni napisano.«

Uskrsnuli moj Gospodine, evo me među tvojim prestrašenim i uznemirenim učenicima. Ništa nam nije jasno i ne znamo kako će sve ovo završiti. Niotkud nam ne dolazi pomoć i nema nikakve nade među nama. I odjednom ti si došao među nas. U trenucima kada smo se najmanje nadali, ušao si u našu zaključanu prostoriju. Osjećaji straha i radosti potresali su našu nutrinu. Nismo bili mirni ni spokojni. Prestrašeni smo i srca su nam ispunjena sumnjom. To si zamijetio i zato nam najprije daruješ svoj mir. Gledamo, ali ne vjerujemo svojim očima. Jesi li to ti, Gospodine? Nakon svega što se dogodilo na Kalvariji, možeš li se pojaviti živ među nama? Jesi li stvarno ti, Gospodine? Ili je to naša mašta? Umorni smo i u takvom raspoloženju da pomalo gubimo odnos sa stvarnošću.

Ti, Gospodine, sve to osjećaš i sve ti je jasno. Poznaješ našu zbunjenost i gledaš naš nemir. Naša neizgovorena pitanja odjekuju u tvome srcu. Zato si tu među nama i iznova nas privlačiš k sebi. Želiš da te dotaknemo. Tražiš od nas jesti. Sve se to događa u tom prostoru koji je prepun emocija i naše zbunjenosti. Gospodine, hvala ti što ti je stalo do nas. I danas ulaziš u naše zaključane i opterećene nutrine i unosiš u njih svoj mir i slobodu. Prebivaš u nama. Tvoja prisutnost odnosi našu zbunjenost i strah, naše sumnje i beznađe, a unosi mir i radost, vjeru i nadu.

Nek pada

Isuse, ti si Put, ti si jedina Istina i ti si Život. Pred ovim najvećim otajstvom želim moliti za vjeru. Gospodine, pomozi mojoj nevjeri. Učvrsti moja klecava koljena i ukrijepi ruke klonule. Odvoji od mene sve što me neprestano udaljuje od tebe. Oprosti mi na svakome padu, na svakoj lijenosti, na svakom beznađu, na svakom krivom pogledu. Kajem se… Ne dopusti da me ovaj svijet osvoji svojim prividnim užitcima i iskrivljenim vrijednostima.

Isuse, vjerujem da ti najbolje znaš kako je lako izgubiti čežnju za tobom. Zato, molim te, obnovi u meni tu čežnju, čežnju za tom čistom ljubavi koja mi se daruje potpuno u svetoj euharistiji. Daj da čeznem za tobom kao živim Bogom koji donosi mir i radost u moje svakodnevne brige i nemire.

Molim te, povedi me stazom života. Daj da živim svoje kršćanstvo autentično, na način na koji će drugi moći prepoznati tebe u meni. Neka moj život odražava tvoju prisutnost u ovome svijetu. Ne dopusti mi izgubiti darovano vrijeme ovdje na zemlji, nego mi daj snage proživjeti ga za tebe, na tvoju slavu, na spasenje drugih ljudi.

*kratka pauza

Isuse, hvala ti što mi danas govoriš: „Sinko, sve moje, tvoje je.“ Sjećam se tvoje molitve prije nego si podnio muku za mene. Onda si molio: „Oče, ja za njih molim; ne molim za svijet, nego za one koje si mi dao jer su tvoji. Ja više nisam u svijetu, no oni su u svijetu, a ja idem k tebi. Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu koje si mi dao: da budu jedno kao i mi. Ovo govorim u svijetu da imaju puninu moje radosti u sebi. Ja sam im predao tvoju riječ, a svijet ih zamrzi jer nisu od svijeta… Posveti ih u istini: tvoja je riječ istina. Kao što ti mene posla u svijet tako i ja poslah njih u svijet. I za njih posvećujem samog sebe da i oni budu posvećeni u istini. Ne molim samo za ove nego i za one koji će na njihovu riječ vjerovati u mene: da svi budu jedno kao što ti, Oče, u meni i ja u tebi, neka i oni u nama budu da svijet uzvjeruje da si me ti poslao. (usp. Iv 17, 9 – 21)

Divan si

***pjesme i stanke stavljene su po želji autora

Postani partner!

Komentari

Dnevna čitanja

 • Misao dana – 15. 8. 2018.
  Marija nije mogla znati što će se sve dogoditi, ali odlučila je vjerovati Bogu da On zna najbolje za nju.
 • Misao dana – 13. 8. 2018.
  Koliko god nam neobično zvučalo i izgledalo, to je duhovna stvarnost koja zaista postoji. Ne možemo ju vidjeti, ali za njom bismo trebali čeznuti.

Najnovije

Eho konferencija 2018

Eho konferencija 2018 - Evo, činim nešto novo!

Programi

Škola govorništva

Zakej

Program Zakej bavi se proučavanjem biblijskog načina upravljanja novcima. Saznaj što Biblija govori o financijama i odnosu prema novcu, kako bi postao mudar upravitelj onoga što ti je Bog povjerio. Read More about “Zakej”

Najnovije

Eho konferencija 2018

Eho konferencija 2018 - Evo, činim nešto novo!

Programi

Škola govorništva

Zakej

Program Zakej bavi se proučavanjem biblijskog načina upravljanja novcima. Saznaj što Biblija govori o financijama i odnosu prema novcu, kako bi postao mudar upravitelj onoga što ti je Bog povjerio. Read More about “Zakej”

Dnevna čitanja

 • Misao dana – 15. 8. 2018.
  Marija nije mogla znati što će se sve dogoditi, ali odlučila je vjerovati Bogu da On zna najbolje za nju.
 • Misao dana – 13. 8. 2018.
  Koliko god nam neobično zvučalo i izgledalo, to je duhovna stvarnost koja zaista postoji. Ne možemo ju vidjeti, ali za njom bismo trebali čeznuti.

E-mail:

Adresa:

IBAN:

Share This