Što, dakle, Bog združi, čovjek neka ne rastavlja!

Princ ili kralj

Danas na društvenim mrežama često nailazimo na slike s natpisom poput: „Ja ću jednog dana naći svog princa, ali tata će uvijek biti moj kralj.“ Na prvi pogled ova nam rečenica može izgledati dirljivo i hvale vrijedno, ali iza nje se često kriju đavolske utvrde koje su kasnije uzrok mnogih propalih brakova.

shutterstock.com

Roditelj ili supružnik?

Svi smo čuli barem jedan vic koji se temelji na modernom stereotipu o nepodnošljivosti snahe i svekrve. Ispada kao da je brak borba muževe žene i majke za njegovu naklonost.
Tu se skriva prva zamka u rečenici spomenutoj na samom početku. Ne, tata neće uvijek biti moj kralj, niti će majka biti kraljica. Jednog dana započet ćemo novi život s osobom za koju se vjenčamo i tada s tom osobom postajemo jedno „dok nas smrt ne rastavi“. Ako je smrt ta koja bi nas trebala rastaviti, jao onima koji se miješaju u tuđi brak i rastavljaju dvoje koji bi trebali biti jedno! To je ujedno i miješanje u Božji plan o neraskidivosti valjano sklopljene ženidbe.

Djevojkama i mladićima

Drage djevojke, tata neće uvijek biti vaš kralj. Zahvalimo Bogu ako imamo očeve koji su zavrijedili takvu čast, ali u jednom trenutku našega života, ulogu kralja dobit će naš muž i njemu će jedinome pripadati. To nikako ne znači da roditeljima trebamo prestati iskazivati ljubav, poštovanje i zahvalnost. Upravo suprotno! No oni se ne smiju ispriječiti između muža i žene.
Ženidbom vaš mladić postaje vaša glava i zato mu se valja podložiti u svemu. Dakle, otvorite širom oči prije nego kažete sudbonosno ‘da’ svom novom „kralju“.
Dragi mladići, vaše majke, koliko god dobre bile, ne smiju zauzeti prvo mjesto u vašem srcu i životu koje će ženidbom pripasti vašoj ženi. Žensko je srce stvoreno da voli i poštuje, kako vas, tako i one koji vama nešto znače, no osjete li da su zbog tih ljudi ugrožene, neka vas ne iznenade otrovne strelice koje će izaći iz tih nježnih srca kao protunapad i borba za ono što im pripada. Budite mudri, budite vođe, i znajte postaviti stvari na pravo mjesto i nazvati ih pravim imenom. Kada svoju ženu budete častili kao prvu, njezina će reakcija na to biti samo sve ono što možete poželjeti.

Roditeljima

Roditelji, na dan vjenčanja vašega djeteta ono postaje dio nove (svoje vlastite) obitelji i prestaje biti pod vašom inherencijom. Na taj dan trebate zahvaliti Bogu što vam ga je „posudio“ i toliko vjerovao u vas i vaš odgoj djeteta koje vam je povjerio. I taj ste zadatak očito dobro napravili. Ali od toga dana kasnije više ništa neće biti isto. Naravno da su iza vas godine iskustva i da je vašoj djeci itekako potreban vaš mudar savjet, no pazite da se vaša „mudrost“ ne ispriječi između njihove ljubavi. Vjerujmo Isusu da je znao što govori kada je rekao: „Zato će muž ostaviti oca i majku i prionuti za ženu svoju i dvoje će biti jedno tijelo. Oni dakle nijesu više dvoje nego jedno tijelo. I što je Bog svezao, ne smije čovjek rastavljati.“ (Mt 19, 5-6)

Biti princeza

Još je jedna zamka u natpisu s početka članka. „Ja ću jednog dana naći svoga princa…“ Osjetim li samo ja taj ego-nabijen stav? Niti je djevojka ta koja nalazi princa, niti je on princ, niti je njezin (bar ne još). U današnjem društvu koje se ježi na bilo što što može zazvučati kao prikraćivanje ženskih prava, ovo bi moglo zazvučati ružno. No istina je da žena traži nekoga tko ju može voditi, a ako takvog nekog mora i može sama pronaći i izabrati, bez ikakve njegove uloge u tome, onda joj on i ne treba. Žena treba sposobnog muškarca koji ju može braniti i čuvati kao princezu. Možda vam se ne sviđa termin ‘princeza’ i razumijem zašto. Filmska industrija servira nam sasvim izopačenu sliku princeze. Biti princeza ne znači biti razmažena tatina curica koja mora dobiti sve što poželi, koja je uvijek napirlitana i rijetko joj je sve po volji te ona odlučuje o svemu. Naprotiv, princeza u biblijskom smislu djevojka je sa strahom Božjim, koja se pouzdaje u Boga i dopušta da se o njoj brine njezin muškarac pod uvjetom da je njegov vođa Krist, o čemu treba misliti prije ulaska u brak. To nam nalaže i Riječ Božja: „Ali hoću, da vi znate, da je svakome mužu glava Krist, a muž je glava ženi.“ (1 Kor 11, 3)
Ponekad je teško prepustiti se ovome načelu, osobito ako se smatramo sposobnijima i pametnijima od svoga supružnika. No, biti vođa i glava obitelji ono je što je Bog upisao u muškarčevu bit i mi žene trebamo to poštivati i uživati u tome što smo princeze.

Pretvoriti princa u kralja

Nakraju, ono što se u stvarnosti treba dogoditi je pretvorba princa u kralja. Iz bajki znamo kakvi su obično prinčevi — mladi, neiskusni, nespretni i nezreli, a korake poduzimaju na nagovor svojih roditelja kraljeva. Jednom kada princ nađe svoju princezu, postaje kralj i odjednom dobije sve pozitivne odlike kralja — čvrstinu, mudrost, odvažnost, sposobnost…
Ne znam je li ključ u princezi, ali svakako možemo otkriti.
Kako bi rekao Isus: „Dajte dakle caru carevo i Bogu Božje!“ (Mt 22, 21)
Pa, dajmo mužu muževo, a ženi ženino! Sretno! 🙂

Iz časopisa Book

Autor

Mirjana

"Sva radost tvoja neka bude Jahve: on će ispuniti želje tvoga srca! " (Ps 37,4)

Postani partner!

Komentari

Dnevna čitanja

 • Misao dana – 15. 8. 2018.
  Marija nije mogla znati što će se sve dogoditi, ali odlučila je vjerovati Bogu da On zna najbolje za nju.
 • Misao dana – 13. 8. 2018.
  Koliko god nam neobično zvučalo i izgledalo, to je duhovna stvarnost koja zaista postoji. Ne možemo ju vidjeti, ali za njom bismo trebali čeznuti.

Najnovije

Eho konferencija 2018

Eho konferencija 2018 - Evo, činim nešto novo!

Programi

Škola govorništva

Zakej

Program Zakej bavi se proučavanjem biblijskog načina upravljanja novcima. Saznaj što Biblija govori o financijama i odnosu prema novcu, kako bi postao mudar upravitelj onoga što ti je Bog povjerio. Read More about “Zakej”

Najnovije

Eho konferencija 2018

Eho konferencija 2018 - Evo, činim nešto novo!

Programi

Škola govorništva

Zakej

Program Zakej bavi se proučavanjem biblijskog načina upravljanja novcima. Saznaj što Biblija govori o financijama i odnosu prema novcu, kako bi postao mudar upravitelj onoga što ti je Bog povjerio. Read More about “Zakej”

Dnevna čitanja

 • Misao dana – 15. 8. 2018.
  Marija nije mogla znati što će se sve dogoditi, ali odlučila je vjerovati Bogu da On zna najbolje za nju.
 • Misao dana – 13. 8. 2018.
  Koliko god nam neobično zvučalo i izgledalo, to je duhovna stvarnost koja zaista postoji. Ne možemo ju vidjeti, ali za njom bismo trebali čeznuti.

E-mail:

Adresa:

IBAN:

Share This