Korizma

Proljeće na moje rame slijeće

 shutterstock.com

Prošla je zima i stiglo nam je proljeće. Nakon jedne od najhladnijih zima ikad, stiže nam najtoplije ljeto ikad. Ako je vjerovati portalima. Nakon ove hladnoće, opet vrućine. Čovječe, tko bi nama ugodio? Jedva čekamo zimu, da kukamo kako jedva čekamo ljeto, pa jedva čekamo ljeto, da kukamo kako jedva čekamo zimu. Blago onim Englezima – kod njih uvijek isto vrijeme.
Svake zime, pa tako i ove, prođe mi misao kako bi bilo super biti medvjed. Dođe zima, on lagano utone u san i ne budi se do trećeg mjeseca. Medvjed je svejed, dakle svejedno mu je što mu dođe na tanjur, važno da je pun. Nešto slično kao i Hrvati. Prijedlog kolektivnog odlaska u zimski san mislio sam uputiti Vladi RH, da svi negdje poslije božićne trpeze utonemo u zimski san i probudimo se oko Pepelnice. Nešto slično kao Ferragosto u Italiji. Nema zimskih režija, nema grijanja po tramvajima, ne trebate se oblačiti kao da idete kampirati na vrh Velebita, nema zimskih ispitnih rokova… Doslovno, nema zime za Hrvate! Zamislite koja bi to tek sreća bila za naše umirovljenike. No nažalost, ili nasreću, nismo medvjedi (iako se nekad zapitam kad pogledam kako dlakava leđa imam) pa trebamo nekako preživjeti tu zimu.

Dakle, proljeće.

Priroda se budi, sve cvate, dan duže traje, prošli su ispitni rokovi, a novogodišnje odluke su kao početak bajke – negdje daleko i nekada davno. I počinje jedno od najvažnijih razdoblja u godini za kršćane, korizma. Vrijeme kada se pripremamo za najveći blagdan, vrijeme odricanja. Jako je zanimljivo oko Pepelnice razgovarati s ljudima, slušati njihove odluke i razloge za njihovo donošenje. Neki se odriču alkohola, neki fakulteta, neki interneta i fejsbuka. Dobro, to još nisam čuo. Neki kažu da je život u Hrvatskoj sam po sebi korizma. Uglavnom, nemoguće je izbjeći tu temu ako ste vjernik. A i ako niste.
Naravno, ni ja nisam izuzetak, i ja ću neku odluku donijeti. Čega se odreći? – pitao bih se. Alkohola nema smisla, nisam neki od alkohola (tek tu i tamo neko pivo). Fakulteta se odričem cijele godine, ne bih primijetio razliku. Interneta i fejsbuka?! Hahaha, dajte ljudi, tko se toga odriče? … Znam, odreći ću se slatkog. Čokolada, kolača, palačinki, torti, sokova i sl. Jedino voće dolazi u obzir, ni kave neću šećeriti. Kako dobra odluka! Već sam ponosan na sebe. Koji sam ja vjernik!! Naravno, moj želudac, koji smatram zasebnim organizmom koji živi s ostatkom moga tijela u simbiozi (nešto kao rak samac i moruzgva ili prst i nokat), se automatski pobunio. Ipak, utješio sam ga dobrim ručkom pa će biti miran zasad.

Pepelnica – korizma, dan prvi

Odlazim na Svetu misu, ispovijedam se, svećenik me posipa pepelom i sve već kako to ide. S velikom dozom sreće i entuzijazma ulazim u korizmu. Na slatko ni ne mislim. Baš sam ponosan na sebe, a mislim da je i On zadovoljan.
Poslije mise dolazim kući, ulazim u kuhinju, na stolu imam što i vidjeti. Puna kutija napolitanki i dva komada torte. Stari donio s posla, ostalo pa da se ne baci donio kući.
Pogledam u nebo i kažem Mu: “Dobra fora!”. Nasmijem se i odem u sobu.

Korizma, dan peti

Ubio sam se za ručak, pojeo sam čuda. Iz udruge ovih za zaštitu životinja bi me zatvorili na Goli Otok da su vidjeli što sam pojeo – u mom želucu je životinjska masovna grobnica.
Ali slatko nisam ni taknuo. Kako sam sretan zbog toga! Iako, volio bih još da mogu baciti komad čokoladne torte na to. Kasnije kao zamjenu za to jedem jabuku i bananu. Izdržat ću, nije tako strašno.

Korizma, dan deseti

Nisam ovoliko jabuka i banana pojeo nikad. Sanjam čokoladne torte i palačinke. Sestra jede čokoladu preda mnom, svađa je neminovna. Želim je izbaciti iz kuće. Jedem sve živo, ali fale mi kolači. Ne kaže se bezveze „šećer na kraju“, kako je mudar bio taj koji je to smislio. Bože, daj mi snage da izdržim – uzdahnem naglas. Izdržat ću!

Korizma, dan petnaesti

Povraća mi se od jabuka. Jedem čips i zamišljam da su čokoladni keksi. Neki dan sam skoro prebio klinca i oteo mu lizalicu iz usta. Ne moram pričati kako i dalje obilno ručam. Sa sestrom se svađam kad god stignem. Dobro, to i inače radim. Razmišljam da se onesvijestim, samo da mi daju zašećerene vode. Užas, poludjet ću. Bože, ubrzaj tu korizmu!

Korizma, dan dvadeseti

Dolazim u goste na ručak. Bio je fin ručak, taman po mojoj mjeri. Na kraju, pogađate? Nude mi desert. Shvaćam to kao provokaciju. Jedva izustim da neću, a pojeo bih ga skupa s tanjurom. Znoj me oblijeva, molim sve svece za pomoć. Tko me nagovori na ovo?!? Bože, gdje si?!?

Korizma, dan dvadesetpeti

Prošla me kriza, malo sam bolje. Iako bih uzeo kilu šećera i usipao si u usta najradije. Ali nisam više toliko lud. U meni je nešto umrlo. Dio želuca, mislim. Malo manje jedem sada.
Doduše, ne mnogo manje. Ne želim više ubiti sestru i izbaciti je iz kuće. Na fakultet i dalje ne idem, to se nije promijenilo. Uspijevam se češće moliti, uglavnom iz očaja. Čak i na misu odem tu i tamo. Kad me netko ponudi kolačem, ne shvaćam to kao provokaciju. Sa smiješkom odbijem, bolje da ne kažem što mislim u sebi.
Zaista je bila dobra odluka. Bože, hvala ti na pomoći.
Korizma još traje, valjda ću izdržati.

Autor

Ehoprojekt

Znanje mudrih savjeta je jedno, živjeti po tim savjetima je drugo.

Postani partner!

Komentari

Dnevna čitanja

 • Misao dana – 15. 8. 2018.
  Marija nije mogla znati što će se sve dogoditi, ali odlučila je vjerovati Bogu da On zna najbolje za nju.
 • Misao dana – 13. 8. 2018.
  Koliko god nam neobično zvučalo i izgledalo, to je duhovna stvarnost koja zaista postoji. Ne možemo ju vidjeti, ali za njom bismo trebali čeznuti.

Najnovije

Eho konferencija 2018

Eho konferencija 2018 - Evo, činim nešto novo!

Programi

Škola govorništva

Zakej

Program Zakej bavi se proučavanjem biblijskog načina upravljanja novcima. Saznaj što Biblija govori o financijama i odnosu prema novcu, kako bi postao mudar upravitelj onoga što ti je Bog povjerio. Read More about “Zakej”

Najnovije

Eho konferencija 2018

Eho konferencija 2018 - Evo, činim nešto novo!

Programi

Škola govorništva

Zakej

Program Zakej bavi se proučavanjem biblijskog načina upravljanja novcima. Saznaj što Biblija govori o financijama i odnosu prema novcu, kako bi postao mudar upravitelj onoga što ti je Bog povjerio. Read More about “Zakej”

Dnevna čitanja

 • Misao dana – 15. 8. 2018.
  Marija nije mogla znati što će se sve dogoditi, ali odlučila je vjerovati Bogu da On zna najbolje za nju.
 • Misao dana – 13. 8. 2018.
  Koliko god nam neobično zvučalo i izgledalo, to je duhovna stvarnost koja zaista postoji. Ne možemo ju vidjeti, ali za njom bismo trebali čeznuti.

E-mail:

Adresa:

IBAN:

Share This