Molitva mijenja stvari

Snaga molitve za autoritete

Razumijem da je teško ako ti je ta osoba teška, ali više te košta samo čekati, stajati i ne činiti ništa. Zašto onda ne ustati na molitvu? Zar ne bi htio gledati kako se stvari mijenjaju na bolje?

Autoritet vs. običan „ja“

Svi imamo autoritete, ljude koji su iznad nas, i to je normalno. S nekima smo si malo više dobri, s nekima manje, s nekima želimo izgrađivati odnos, za neke bismo najradije da i ne postoje. Neki od njih snažnije utječu na naše živote, a neki ostvaruju minimalan utjecaj. Znamo kako postupamo sa svakime i kako se oni odnose prema nama. Prema tome usmjeravamo naše postupke u skladu s onime što želimo postići u tom odnosu. Kalkuliramo što ćemo i kako napraviti kako bismo zadobili ono što želimo od te osobe. To može biti pozitivno i negativno. Pozitivno je ako iz poslušnosti toj osobi izađe „plod dostojan obraćenja“, a negativno ako unaprijed to činimo radi svojih interesa, sebičnosti, slave i ponosa.

Sve se promijenilo samo jednom rečenicom.

Posvjedočit ću vam u najkraćim crtama jedno svoje iskustvo koje se nedavno dogodilo. Budući da sviram klavir, od ove godine mogla sam dobiti jednu od dviju profesorica. Jedna je stroža i službena, a druga blaga, zna pristupati mladima i sve lijepo objasniti. Molila sam: „Bože ti vidiš koju profesoricu želim, ali neka bude tvoja volja jer ti vidiš ono što ja ne vidim i znaš ono što ja ne znam. Zato te molim da mi daš onu koja je najbolja za mene.“ Nakraju sam bila primljena kod prve. Moja reakcija bila je: „Okej, Bože, hvala ti. Vjerujem ti i znam da si ovo učinio s razlogom. Neka mi bude onako kako želiš.“ I premda sam, priznajem, bila malo nesigurna u sve zajedno, krenula sam moliti za svoju novu profesoricu. Molila sam za njezino zdravlje, jer je imala većih zdravstvenih problema, za sve njene nakane i zahvaljivala sam za njezin život. Iako mi se njezine kritike, njezin način objašnjavanja i neka njezina općenita razmišljanja uopće nisu sviđala, trudila sam se nastaviti moliti za nju. Nekad bih se čak i bojala sljedećeg sata, znala sam osjećati da mi sviranje postaje teret, a ne olakšanje, što mi je stvaralo ogroman nemir u srcu, a nekad i tugu. Jednog dana stvar se preokrenula samo jednom rečenicom. Do mene je došla druga profesorica i rekla: „Petra, od sljedećeg puta ćeš kod mene dolaziti na satove.“

Moli najviše kada je najteže

Ovo je samo jedan od mnogih primjera kako Bog snažno djeluje kada molimo za svoje autoritete. Ali najveće stvari učini baš onda kada stvari ne idu nama u korist – kada nas kritiziraju, ne cijene, ogovaraju, ne prihvaćaju, kada im nismo dovoljno dobri. Ako ćeš tada moliti za njih, Bog će učiniti nešto veliko: ili će promijeniti karakter te osobe, ili će ju maknuti s te pozicije ili će tebi otvoriti bolji put. Ali stvari nikako neće ostati jednake, u to možeš biti siguran. Mnogo sam puta svjedočila primjerima kako nakon samo jedne iskrene molitve za neki autoritet Bog pošalje znak da je čuo, da vidi da se sada borim, ali da kontrolira cijelu situaciju. Ti mali znakovi Božje naklonosti će te zadržati da moliš za tu osobu, što On snažno želi.

Koji je cilj poslušnosti u teškim trenucima?

Božji odgoj je tako izuzetan i nepredvidiv. Pogledajte samo ovaj navedeni primjer. Bog SVE promijeni jednom jedinom rečenicom jedne obične osobe jednog običnog jutra. On na apsolutno svako pitanje ima odgovor i za svaku situaciju rješenje. Želi nas naučiti poslušnosti i vjernosti kada je teško, kada ne ide onako kako bismo željeli. Zašto? Zato što želi da budemo ovisni samo o njemu. Kada to naučimo, više nam ništa drugo neće biti potrebno. Znat ćemo da vršimo njegovu volju i to će nam biti dovoljno. Njegovo “Dobro je.“ postat će nam životni temelj i snažan oslonac.
Ako pogledamo Isusa, vidimo da je i on bio poslušan Ocu. Pavao kaže u poslanici Filipljanima 2, 8: „Ponizi (Isus) sam sebe, poslušan do smrti, smrti na križu.“ Iznad svega je želio da se po njemu vrši Očeva volja. Zato je i uspio izdržati. Cijelo vrijeme ga je vodila savršena ljubav prema nama koji ćemo biti vjerni njegovoj Riječi i poslušnost Ocu koji zna što je najbolje.

Olakšaj si stvari!

Kada bih vam barem riječima mogla opisati koliko samima sebi zapravo olakšavamo kada molimo za svoje autoritete. Bog će uvijek učiniti najbolje za nas, u to ne moramo sumnjati. Zato vas stvarno želim potaknuti da snažno ustanete na molitvu za sve one koji su iznad vas, bili oni mlađi ili stariji. Nevažno. Razumijem da je teško ako ti je ta osoba teška, ali više te košta samo čekati, stajati i ne činiti ništa. Zašto onda ne ustati na molitvu? Zašto ne pokrenuti Božju ruku nad tom osobom? Zar ne bi htio gledati kako se stvari mijenjaju na bolje? Neće započeti samo od sebe. Ti trebaš napraviti prvi korak. Kreni moliti za svoje autoritete i Bog neće ostati tih. Nagradit će tvoju vjernost i to na veliki način. Nakraju, što misliš? Vrijedi li ustati?

Doniraj!
Share This